Dune (2021) online subtitrat – Povestea începe cu o femeie care relatează o parte din istoria poporului său pe planeta deșertică Arrakis. Femeia, Chani, este o Fremenă. Ea explică că planeta a fost condusă de Harkonneni cruzi, care s-au îmbogățit enorm recoltând substanța psihogenică „melanj”, cunoscută și sub numele de spice. Fremeni au încercat să îi alunge pe Harkoneni, dar fără succes. Recent, însă, Împăratul Padishah Shaddam IV a ordonat Harkonnenilor să părăsească Arrakis. Chani se întreabă cine vor fi noii stăpâni.

Pe planeta Caladan, Paul Atreides ia micul dejun alături de mama sa, Lady Jessica, concubina Duceletului Leto. Membră a ordinului quasi-religios Bene Gesserit, Jessica a încercat să-i învețe fiului ei puterile speciale ale ordinului. Îl testează pe Paul, cerându-i să încerce să o convingă să-i ofere un pahar cu apă. Paul reușește doar parțial. Paul află despre planeta Arrakis și despre locuitorii săi. Este singura sursă a mirodeniei psihotrope, care prelungește viața și perceptia. Mirodenia este necesară pentru călătoriile interstelare, deoarece permite conștiința extinsă a navigatorilor care plănuiesc salturi mai rapide decât lumina, „pliind” spațiul-timp pentru a călători instantaneu de pe o planetă pe alta.

Leto Atreides, împreună cu soldatul Gurney Halleck și mentatul Thufir Hawat, primesc un emisar imperial care formalizează acordarea lui Arrakis Casei Atreides. Împăratul se teme de creșterea puterii politice și popularității lui Leto în Landsraad, o adunare a caselor nobiliare. Leto își dă seama că numirea sa pentru a supraveghea Arrakis este o capcană de vreun fel, dar nu poate refuza o ofertă imperială. Paul își exprimă dorința de a călători înainte pe Arrakis cu prietenul său, soldatul de elită Duncan Idaho. Duncan refuză. Paul îi mărturisește că are vise despre Arrakis și Fremeni, inclusiv una în care Duncan cade în luptă. Duncan respinge aceasta ca fiind doar un vis, spunându-i lui Paul că „Tot ce este important se întâmplă când suntem treji”.

Paul discută cu tatăl său despre dorința sa de a călători devreme pe Arrakis, dar Leto refuză, spunând că are nevoie de Paul lângă el. El explică situația politică: împăratul a inițiat un conflict între Casa Atreides și Casa Harkonnen, un război care îi va slăbi pe amândoi, în beneficiul Împăratului. Leto intenționează în schimb să încheie o alianță cu Fremeni pentru a valorifica „puterea deșertului” a acestora și a-l înșela pe Împărat. Paul își exprimă îndoielile cu privire la abilitatea sa de a-l succeda pe tatăl său în conducere. Leto îi mărturisește propriile îndoieli de când era tânăr și insistă că Paul își va găsi calea către conducere, la fel cum a făcut și el.

Gurney are o sesiune de antrenament cu Paul, insistând că tânărul moștenitor ducale trebuie să fie mai atent la pericolul reprezentat de Harkoneni și mai nemilos în luptă. Paul începe să aibă vise cu Chani. Superiora Bene Gesserit a Jessicăi, Reverendă Maică Gaius Helen Mohiam, sosește pe Caladan pentru a-l testa pe Paul. Înainte de întâlnire, Paul este inspectat de doctorul Suk Wellington Yueh, care îl avertizează că Bene Gesserit au propriul lor plan. Mohiam supune lui Paul testul Gom Jabbar, folosind un ac otrăvit și o cutie care provoacă durere pentru a judeca caracterul său. După test, Mohiam îl întreabă pe Paul despre visele sale și dacă uneori acestea devin realitate. Apoi, Mohiam o critica pe Jessica pentru că i-a dăruit un fiu lui Ducele Leto în loc de fiice, așa cum i s-a ordonat.

Ea o acuză pe Jessica că crede că fiul ei ar putea fi Kwisatz Haderach, împlinirea unei profeții mesianice Bene Gesserit. Jessica confirmă această credință, iar Mohiam o avertizează că abilitățile lui Paul nu sunt pe deplin dezvoltate și că el ar putea muri în încercările viitoare. După plecarea lui Mohiam, Paul îl confruntă pe mama sa despre ceea ce a vrut să spună. Jessica explică că Bene Gesserit au petrecut sute de ani într-un program selectiv de reproducere pentru a produce o minte fără egal, care poate vedea atât trecutul, cât și viitorul.

Atreides ajung pe Arrakis. Când coboară din naveta lor, localnicii încep să cânte un cuvânt pe care Paul nu îl recunoaște. Paul întreabă pe mama sa, iar ea explică că este o profeție locală despre Lisan-al-Gaib, „vocea din lumea exterioară”, un mesia profețit pe Arrakis. Jessica spune că ei cred că Paul ar putea fi această figură, dar Paul o respinge ca fiind doar o superstiție răspândită de Bene Gesserit. Jessica angajează o servitoare Fremenă, Shadout Mapes. Mapes vede în Jessica și Paul împlinirea lui Lisan-al-Gaib și îi dă Jessicăi un pumnal făcut din dinte de Shai-halud, imensele viermi de nisip care fac deșertul Arrakis atât de periculos. În acea noapte, în timp ce studiază o imagine holografică a șoarecilor de deșert muad’Dib, Paul scapă de un atac asasin folosind o dronă de vânătoare care Mapes o aduce în cameră, distrăgând-o.

Leto examinează noul său domeniu și descoperă că Harkonnenii au sabotat multe dintre infrastructurile necesare. Ei decid să ducă problema în fața arbitrilor imperiali ai tranziției, un ecologist numit Liet Kynes, care a locuit pe Arrakis timp de ani de zile. Duncan Idaho se întoarce după câteva săptămâni petrecute cu Fremeni. El raportează Ducelui că Fremeni sunt luptători fără egal care trăiesc în comunități cunoscute sub numele de „sietch-uri” în peșteri sub deșert. Duncan confirmă credința lui Thufir Hawat că sunt mult mai mulți Fremeni decât se credea anterior. Liderul unuia dintre aceste sietch-uri, Stilgar, vine să se întâlnească cu Leto. Stilgar cere ca străinii să nu călătorească în afara orașului, cu excepția recoltării mirodeniei. Leto refuză, dar insistă că sietch-urile vor rămâne inviolabile și că Fremeni nu vor fi vânați în timpul stăpânirii Atreides. Paul îl invită pe Stilgar să rămână, dar acesta pleacă. Duncan îi prezintă Atreides tehnologia Fremenă, inclusiv costumele de conservare a umidității și thumperele folosite pentru a atrage viermii de nisip.

Petrecerea lui Leto se întâlnește cu Liet Kynes pentru a investiga operațiunile de extracție a mirodeniei. Ea inspectează costumele lor de conservare a umidității și descoperă că Paul și-a ajustat intuitiv costumul în maniera Fremenă. În limba nativă, ea spune „El va cunoaște căile voastre ca și cum s-ar fi născut cu ele”. Petrecerea zboară pentru a observa o operațiune de extracție a mirodeniei. Vehiculul de extracție – un „crawler de nisip” – a atras un vierme, atras de vibrațiile ritmice ale vehiculului pe măsură ce colectează mirodenia. Când un vehicul de transport nu reușește să îndepărteze vehiculul de extracție, Ducele Leto aterizează escadrila sa mică de ornitoptere în apropiere pentru a-i salva pe mineri. Când Paul coboară pentru a ghida minerii înăuntru, este lovit de o doză masivă de mirodenie și are o serie de viziuni, inclusiv una cu el însuși și Chani. Este aproape aspirat în nisip împreună cu crawlerul când Gurney îl prinde și îl trage la bordul ornitopterului tatălui său. Cei doi privesc cum imensa gură cu dinți a viermelui se deschide și înghite crawlerul de nisip întreg. Mai târziu, Paul este examinat de Dr. Yueh, care îi informează pe Paul și mama sa că mirodenia este psihoactivă, dar nu ar trebui să îl rănească pe Paul.

Ducele Leto se trezește noaptea cu senzația că ceva nu este în regulă. Sună la securitate, dar nu primește răspuns. Găsește-o pe Mapes înjunghiată și este împușcat cu o săgeată paralizantă care îl străpunge scutul său de corp și pătrunde în spatele său, făcându-l neputincios. Yueh se dezvăluie ca trădător. A coborât scuturile și a sabotat comunicările Atreides. Yueh îi dezvăluie lui Leto că Harkonnenii i-au asigurat cooperarea pentru că îi au pe soția sa captivă. Îi înlocuiește lui Duce Leto unul dintre dinții falși cu o capsulă otrăvitoare pe care el speră că Ducele o poate folosi pentru a-l ucide pe Baron.

Gurney este trezit și conduce contraatacul în timp ce forțele Harkonnen, ajutate de trupele imperiale Sardukar, își încep asaltul. Trupele Atreides, nepregătite și depășite numeric de trupele Harkonnen și Sardukar, se găsesc rapid copleșite. Duncan ucide mai mulți Sardukar, ia un ornitopter și încearcă să îl salveze pe Paul și pe Jessica, dar îi găsește deja dispăruți.

Baronul Vladimir Harkonnen i-a promis lui Mohiam și Bene Gesserit că nu îi va răni pe Paul sau Jessica, așa că trimite câțiva dintre oamenii săi să-i ducă în deșert să moară de expunere. Paul, nesigur în abilitățile sale Bene Gesserit, reușește totuși să folosească Vocea pentru a-i ordona unuia dintre bărbați să îi scoată gagul mamei sale. Jessica ordonă imediat unuia dintre bărbați să îl ucidă pe camaradul său. Odată eliberați complet, ea îi ucide personal pe doi dintre ei. Ornitorpterul lor este dezactivat de la distanță și aterizează. Paul și Jessica văd devastarea orașului Arrakeen de la distanță.

Yueh se întâlnește cu Baronul Harkonnen și cere ca Baronul să își respecte partea din înțelegere. Baronul promite că Yueh se va reuni cu soția sa și apoi îi taie gâtul. Baronul se laudă apoi cu un Leto paralizat, care mușcă dinții falși și expulzează otrava, ucigând pe toți cei din cameră, cu excepția Baronului, care este grav rănit, folosindu-și scutul de corp și suspensorele anti-gravitaționale pentru a pluti spre tavan. Tehnicienii medicali îl îngrijesc pe Baron înapoi la sănătate.

Adăpostiți într-un cort de supraviețuire în timpul unei furtuni, Paul continuă să aibă viziuni din cauza expunerii la mirodenie. Inițial, acestea sunt ale lui Chani. Cu toate acestea, acestea se schimbă rapid în viziuni ale unor conflicte sângeroase și ale fanaticilor religioși, care operează sub drapelul Atreides și în numele lui Duce Leto, care se răspândesc în întreaga galaxie „ca un foc neînfrânt”. Paul este șocat de ceea ce vede și își acuză mama și Bene Gesserit, dar este în cele din urmă liniștit de aceasta.

Paul și Jessica sunt salvați de Duncan Idaho, care a reușit să scape de masacrul de pe Arrakis. Duncan îi aduce la Kynes, care s-a instalat într-o stație de terraformare abandonată ocupată de Fremeni. Sardukar îi urmăresc acolo și atacă, iar Fremeni ucide mulți dintre ei. Duncan se sacrifică într-un ultim apărare pentru a-i permite lui Paul, Jessica și Kynes să scape. Paul și Jessica fug cu un ornitopter. Kynes instalează un thumper, intenționând să cheme un vierme și să călărească pe el, dar este rănită grav de Sardukar înainte să poată fi uciși. Înainte să le poată da lovitura mortală, un vierme sosește, iar Kynes îl atrage spre ea lovind un parchet de nisip. Toți trei sunt înghițiți de vierme.

Pilotând ornitopterul printr-o furtună puternică de nisip, Paul are o viziune a unui Fremen care îi oferă sfaturi, spunându-i că supraviețuirea în deșert este un proces și că trebuie să se miște cu fluxul mediului. Paul retrage aripile ornitopterului și îi lasă să fie purtați mai adânc în deșert de vortexul furtunii. Ei supraviețuiesc, dar cu ornitopterul deteriorat trebuie să pornescă pe jos prin deșert. Pe măsură ce o fac, sunt observați de Fremeni.

Jessica și Paul își fac drum spre locul în care cred că se află sietch-ul Fremen. Mișcările lor atrag un vierme și aleargă către niște stânci din apropiere. Viermele se oprește, privind aparent la Paul pentru câteva secunde înainte ca un thumper să îl atragă departe. Un grup de Fremeni îi capturează. Stilgar este printre ei și îl recunoaște pe Paul, spunând că nu îl pot atinge. Un alt Fremen, Jamis, respinge credința lui Stilgar și vrea să-l omoare pe Paul și Jessica și să le jefuiască cadavrele. Paul îl recunoaște pe Jamis ca bărbatul din viziunile sale.

Jessica cere ajutor pentru a se întoarce la Caladan, spunând că vor fi recompensați generos, dar Stilgar respinge orice recompensă pe care le-ar putea da. Stilgar oferă să îl lase pe Paul, care este încă tânăr, să li se alăture la sietch, dar spune că Jessica, pe care o consideră prea bătrână pentru a învăța să lupte, trebuie să fie lăsată în urmă. Jessica și Paul folosesc antrenamentul lor Bene Gesserit pentru a dezarma majoritatea Fremeni și îl țin pe Stilgar la cuțit. Stilgar, realizând că Jessica este o Bene Gesserit, cedează și decide să-i ducă pe amândoi la sietch. Jamis se opune și o provoacă pe Jessica la un duel.

Paul acceptă să fie campionul mamei sale. Chani, care se află printre grup, îi arată milă lui Paul, pe care îl crede că va muri de mâna lui Jamis, și îi dă lui Paul cuțitul său crysknife, un pumnal făcut din dinte de vierme. Cuțitul îl ajută pe Paul să învingă cu ușurință la duel pe Jamis. Cu toate acestea, în ciuda faptului că Paul vrea să îi cruțe viața, el este forțat să îl omoare pentru că, potrivit tradiției Fremene, câștigătorul devine proprietarul vieții celui învins. Stilgar și ceilalți Fremeni îl acceptă pe Paul în trib și îl numesc „Muad’Dib”, după numele unui șoarece deșert care supraviețuiește adaptându-se la mediul său.

Filmul se încheie cu Paul și Jessica călărind pe spatele unui vierme de nisip, în timp ce alți Fremeni îi urmăresc cu respect. Paul își amintește viziunile sale despre viitor și vocea lui Reverendă Maică Gaius Helen Mohiam îl avertizează că „povestea se întâmplă chiar acum”.

Aceasta este o sinopsisă detaliată a filmului „Dune” din 2021, bazat pe romanul lui Frank Herbert. Dacă ai întrebări suplimentare sau dorești să afli mai multe detalii, nu ezita să întrebi.

Dune (2021) Film Online

blank